Formules voor verlangen

 17,50

Categorie:

Essays over literatuur en geneeskunde.

De titel Formules voor verlangen appelleert allereerst aan de verre bronnen (dromen, fantasie, visioenen en ambities) maar behelst ook een gevaar: het wegdrijven van de werkelijkheid. In die zin bevatten al die formules een waarschuwing: blijf bij wat je hebt (vanwege de risico’s van het dagdromen). Maar doet een mens zichzelf dan niet tekort? Kunnen wij leven zonder verlangens en uitdagingen? Meulenberg verwoordt dat in dit boek overigens cryptischer: “Wie is er niet zondermeer verlangen?” Deze passage deed mij denken aan enkele regels van dichter Gerrit Kouwenaar in ‘Er is geen elders waar het anders is’:

van behoefte naar verlangen is één stap.
van verlangen naar begeerte een tweede.
van begeerte naar nieuwe behoeften een derde.

Ligt in deze regels de kern van het menselijk streven besloten? Voor velen is verlangen immers een katalysator. Een drijfveer om de werkelijkheid eerst te ontstijgen, in de hoop deze verlangens vervolgens te realiseren, in diezelfde – maar inmiddels andere – werkelijkheid. De balans tussen verlangens en de werkelijkheid, is dat niet de gouden formule?

Met of zonder verlangens, het leven van alledag zit in ieder geval vol rituelen, bezweringen en formules en dat geldt zeker voor de geneeskunde. De patiënt verwoordt – soms trefzeker dan weer machteloos zoekend – zijn klachten, verontrusting en angsten in de spreekkamer. Die woorden zijn formules voor het verlangen om beter te worden. De arts, op zijn beurt, uit met woorden van geruststelling, voorlichting, advies, therapie en troost zijn professionele formules ter bevordering van genezing of berusting. Patiënt en arts communiceren via formules voor verlangen en beoefenen zo steeds weer en in miniatuur een schone kunst.

Extra informatie

Auteur(s)

Frans Meulenberg

Aantal bladzijden

188